Психосоматичні порушення

Основні симптоми та способи подолання, запис до психолога.

Психосоматичні порушення:  симптоми

Твердження про те, що всі хвороби від нервів, має під собою реальний грунт: ряд недуг виникає внаслідок нервових розладів і переживань. Ці захворювання отримали назву психосоматичних, оскільки поєднують фізіологічні симптоми і психологічні проблеми.

Це можуть бути окремі прояви – наприклад, біль у ділянці шиї, голови або живота, судоми, нудота, слабкість, запаморочення, – в основі яких немає хвороби як такої.

Відповідно до теорії Зигмунда Фройда, психосоматичні захворювання і розлади засновані на внутрішньому конфлікті бажань і заборон, неусвідомлювані людиною і не мають виходу.

У таких випадках виникає емоційний дискомфорт, який трансформується в конкретну тілесну недугу. Хворий успішно лікується медикаментозно, несвідомі тривоги, неспокій і нереалізовані бажання йдуть на другий план, але з часом все повертається, і захворювання рецидивує.

Прямої схильності до психосоматичних захворювань немає, але у кожної людини з дитинства формуються певні стереотипи поведінки. Багато що залежить і від темпераменту особистості. Такі хвороби передаються спадково, а скоріше за сценарієм – через не усвідомлення закріплених способів реакції на важкі життєві ситуації.

У групі ризику також ті, хто погано справляється зі стресом. Існують і цілі психосоматичні захворювання – патології, які розвиваються під впливом психогенних факторів: стресу, психологічних травм, внутрішніх конфліктів. У цьому випадку порушення в роботі органів виникає як відповідна реакція організму на емоційні переживання.

Стресовий фактор

Стресовий фактор є у таких хвороб, як ревматоїдний артрит, виразковий коліт, бронхіальна астма, ендокринні порушення, ураження опорно-рухового апарату, порушення роботи серцево-судинної системи – хоча, безумовно, пояснювати їх розвиток одним тільки стресом не можна.

Наприклад, сплеск психосоматичних захворювань припав на початок дев’яностих: число випадків виразкової кровотечі зросло майже вдвічі, ішемічна хвороба серця стала частіше зустрічатися у молодих, а за частотою скарг на високий артеріальний тиск жінки «наздогнали» чоловіків.

Психосоматика створює порочне коло: хвороба підсилює відчуття безпорадності, а безпорадність провокує розвиток або загострення хвороби. Тому дуже важливо навчитися застосовувати активну стратегію подолання життєвих труднощів. У разі психосоматичної хвороби зазвичай не обійтися без медикаментозного лікування (при цьому антидепресанти не вирішать проблему).

Так, при болях в серці спочатку слід обстежитися у кардіолога, а при проблемах зі шкірою – нанести візит дерматологу. Якщо профільний лікар підтвердить вплив психосоматики в розвитку захворювання, він порекомендує пройти додаткове обстеження у психотерапевта і / або звернутися до психолога.

Як подолати психосоматичні порушення

Психологічна робота повинна протікати в двох напрямках: по-перше, це пошук відповіді на питання, чого «домагається» психіка, провокуючи симптоми.

Наприклад, організм може сигналізувати про те, що час відпочити, або реагує болем в животі на майбутню неприємну зустріч. По-друге, необхідне вибудовування нової стратегії, що дозволяє приймати зміни, які відбудуться з зникненням хвороби.

В основі корекції психосоматичних станів лежить психоаналіз і такі заняття вимагають багато часу. Щоб прискорити одужання, психологи радять поєднувати психоаналіз з елементами масажу і фізичними вправами. У свідомості далеких від медицини людей психосоматичні розлади видаються чимось несерйозним, а хворий – звичайним симулянтом.

Разом з тим слід розуміти, що від деяких хвороб, що турбують роками, можна позбутися при правильному до них ставленні, усвідомленні їх невротичної природи і своєчасно наданій допомозі психолога і психотерапевта.

Прокрутити вгору