Психотерапевтичні групи

У такій групі збирається від 5 до 15 осіб та психотерапевт-ведучий.

Психотерапевтичні групи

Коли Ви бачите оголошення про психотерапевтичну групу, що перше спадає Вам на думку? Можливо, що це буде якийсь захід, на якому психологи будуть ділитися знаннями на певну тему або навчати учасників новим психологічним навичкам. Однак описане – це або цикл лекцій, або тренінг. Під психотерапевтичною групою розуміється щось інше.

У психотерапевтичній групі зазвичай збирається від 5 до 15 осіб та психотерапевт-ведучий (або два). У даній групі  зазвичай буває визначена тема – це фокус роботи цієї групи, інтересів і проблем її учасників, над якими вони хотіли б попрацювати і в яких розібратися. Це може бути проблема самотності, відсутності близької людини поруч, проблема у власній реалізації у житті, нескінченних конфліктів у сім’ї і чимало інших.

Кожен учасник психотерапевтичної групи може сам вирішити, коли йому припинити відвідувати групу. Звичайно, найкраще пройти повний цикл роботи групи, але зобов’язання такого немає. Психологічні групи зазвичай бувають “закритими”, тобто після 2-3 перших зустрічей нові учасники у групу не приймаються.

Учасники керуються у роботі певними правилами, серед яких вимоги конфіденційності, включеності, відповідальності, неприпустимість психологічного або фізичного тиску.

Кожен учасник приносить свій досвід

Учасники будь-якої психотерапевтичної групи відрізняються один від одного статтю, темпераментом, інтелектом, ступенем товариськості і т.д. Вони мають різні інтереси і життєвий досвід, природно приносячи все це з собою. Тому група стає прообразом справжнього великого світу і дає кожному учаснику можливість знайти своє місце в ньому.

І разом з тим психотерапевтична група – це не клуб, не група зустрічей за інтересами, на якій можна просто поговорити, обмінятися з іншими учасниками думками про те, що Вас цікавить, чи запитати поради у ведучого.

Психотерапевтичну групу можна вважати “лабораторією”, в якій учасники, в процесі спілкування один з одним, беруть участь у різних творчих завданнях і вправах, починають досліджувати свою проблему. У такій групі психотерапевт допомагає їм зрозуміти, чого вони хочуть, що відбувається, і яким чином стається так, що бажаного ніяк не вдається досягти.

На психотерапевтичній групі Ви не почуєте прямих відповідей на свої питання, у всякому разі ведучий не прагнутиме Вам їх дати. Сенс роботи у такій групі у тому, що Ви самі можете знайти ці відповіді у процесі взаємодії з учасниками та з психологом.

Це важливо, тому що тільки у такому випадку Ви пройдете свій власний шлях їх пошуку. А тому це будуть справді Ваші відповіді.

Прокрутити вгору