Депресія

Основні симптоми та способи подолання

Депресія: симптоми

Розлад психічної сфери, що характеризується зниженням настрою та особистої самооцінки, відсутністю позитивного емоційного забарвлення, песимістично налаштованим підходом до життя називається депресією.

Окрім емоційної сфери, страждає мислення та увага, здатність сконцентруватися. Людина відчуває хронічну втому, хоча щоденний ритм раніше переносила легко.
Основні симптоми:

  • пригнічений настрій;
  • втрата інтересу до видів діяльності, які приносили задоволення;
  • виражена стомлюваність;
  • самоприниження;
  • порушення сну;
  • втрата апетиту;
  • відчуття тривоги, безпомічності.

Причини депресії

Депресія не вибирає і може “інфікувати” будь-кого. Не рідко, вона розвивається внаслідок складної взаємодії кількох факторів. Для прикладу, генетичний, тобто була у батька чи мами. Часто фізичні зміни в організмі можуть супроводжуватися і психічними змінами.

Медичні захворювання, такі як інсульт, інфаркт, рак, хвороба Паркінсона, і гормональні порушення можуть збільшити ризик розвитку депресії. Доволі часто в осіб, котрі хоча б раз переживали депресію, є високий ризик виникнення повторення недуги.

Також стресові події у нашому житті служать добрим ґрунтом для депресивного настрою. Це може бути втрата близької людини, фінансові проблеми, стосунки з коханими. Мала кількість чи відсутність соціальної підтримки, ізоляція, алкоголь також є факторами розвитку цієї хвороби. Захворювання не вибирає статі.

Хоч за даними ВООЗ, депресія частіше спостерігається у жінок. Проте більший ризик до самоушкодження мають чоловіки. Також вона не дивиться на вік, оскільки може розвинутись навіть у дітей.

Лікування депресії

Якщо ви помітили кілька із згадуваних вище симптомів у себе або у близьких – слід звернутись до фахівця. Цією хворобою займаються психологи, психотерапевти і психіатри.

Вони визначать ступінь захворювання і підберуть найкраще лікування депресії. Це може бути психотерапія чи використання медикаментів, відомих як антидепресанти. Або ж поєднання цих двох способів.

Якщо людина довгий час страждала від депресії, то лікування буде більш тривалим та важким. Якість її життя погіршується, псуються стосунки із близькими людьми. Найнебезпечніші наслідки депресії без своєчасної терапії — алкоголізм та спроби самогубства.

Прокрутити вгору