Парне консультування

Коли у стосунках виникають непорозуміння, допомогти може фаховий психолог.

Коли Ваша пара переживає складний період

Коли радість з приводу стосунків у одного або обидвох партнерів починає падати, це ознака того, що рівновагу втрачено. Тоді для відновлення гармонійності у парі потрібен перегляд старих і пошук нових способів взаємодії.

Якщо Ваша пара переживає складний період, стресові зовнішні події або стоїть перед непростим вибором, то пропоную Вам психологічні консультації для пар.

Цей формат підходить не тільки тим, хто вже зіткнувся з труднощами, але й для тих пар, які хочуть розвивати і зміцнювати свої стосунки, відкривати нові можливості для зближення один з одним, вчитися бути щирішими, а також більше помічати, чути і розуміти один одного.

Під парою мається на увазі різні діади: подружні, чоловік і жінка, які тільки планують сім’ю, дитина і батьки (я працюю з дітьми від 12 років). Дитина і батько також можуть бути дорослими – 30-річні діти і їхні батьки.

Як й індивідуальна терапія, робота з парами може бути короткострокова (1-4 зустрічі) або тривала. У форматі консультації подружжя може прийти і отримати зворотній зв’язок з тих питань, які їх турбують.

Тривалість роботи визначає ті цілі, які можуть вирішуватися в терапії. Наприклад, певні запити можна реалізовувати тільки при довгостроковій співпраці з психотерапевтом і абсолютно невиправдано сподіватися втілити його за одну або кілька зустрічей.

В процесі роботи пара розглядається як двоє людей, які цінують стосунки один з одним і шукають способи їх покращити. Лише в одному випадку робота з парою не може бути ефективн: якщо один з партнерів не бачить необхідності у налагодженні контакту і не вважає, що у стосунках існують проблеми, які потрібно вирішувати. Бажання, готовність обидвох розвивати і зміцнювати стосунки має вирішальне значення.

Консультування батьків з дітьми

Батьки можуть звернутися до психолога зі своєю дитиною, якщо вона викликає у них певне занепокоєння. При цьому часто передбачається, що психотерапевт може якось змінити дитину або позитивно вплинути на неї.

Але насправді, в цьому випадку, за винятком деяких ситуацій, психотерапевт працює переважно не з дитиною, а саме з батьками. А хорошим результатом буде набуття, створення батьками в ході взаємодії з психотерапевтом нових засобів для вирішення старих проблем, пов’язаних з вихованням.

Іноді приймається рішення про співпрацю з дитиною та кимось із батьків, як “з парою”. В цьому випадку психолог сприяє більшому взаєморозумінню і, відповідно, проясненню накопичених конфліктів. Особливо ефективний цей метод для роботи з підлітками та їх батьками.

І, нарешті, психолог і батьки можуть домовитися про початок індивідуальних зустрічей психотерапевта з дитиною.

Якими б не були Ваші стосунки, навіть якщо вони йдуть врозріз з загальноприйнятими або особистими цінностями, психотерапевт створює умови для розвитку Вашої пари. Серед завдань психолог не має на меті підштовхнути Вас до “правильних” змін чи поставити під сумнів ваші сімейні цінності. Кожен партнер приходить на консультацію до психотерапевта зі своєю “правдою”, своїм баченням ситуації і може хотіти переконати залишитися в його непохитній істині.

Психотерапевт максимально сприятиме тому, щоб обидва учасники пари мали рівну можливість для самовираження. У ході терапії жоден з партнерів не може бути “правим” в більшій мірі, ніж інший. Обидва мають право на своє суб’єктивне бачення і щирі переживання, пов’язані з цим баченням.

Тривалість парної сесії 1,30 год

Прокрутити вгору