Метафоричні асоціативні карти

Представлені образи стають видимою метафорою наших цінностей, страхів, бажань.

Призначення метафоричних асоціативних карт

Метафоричні асоціативні карти (МАК) – це набір малюнків величиною з ігрову карту або картинки, що зображають людей, їх взаємодії, життєві ситуації, пейзажі, тварин, предмети побуту, абстрактні малюнки.

Представлені на картах образи стають видимою метафорою наших цінностей, страхів, бажань або пов’язаних асоціативно з нашим внутрішнім досвідом. Важливо, що кожен може уявити і відчути щось своє. МАК піднімають з глибини нашої підсвідомості несвідомі враження, які визначають нашу реакцію на ті чи інші життєві ситуації. 

Метафоричні асоціативні карти корисні для застосування, коли вас щось турбує або турбує, але вам важко сформулювати і зрозуміти причину занепокоєння. У такій ситуації МАК допоможе вам заглянути всередину себе і знайти відповідь.

Метафоричні асоціативні карти можуть сприяти взаєморозумінню між людьми, особливо у випадках, коли важко обговорити певну проблему. МАК допомагають висловити думки, формулювати їх і конкретизувати повідомлення. Поміж тим карта, виступає як посередник між емоційними світами двох людей, сама носить у собі якийсь емоційний заряд. Її можна сприйняти як послання навіть без словесного супроводу.

Гра, в якій усі виграють

Метафоричні асоціативні карти – це інструмент професійної психології, психотерапевта та коуча, застосовується в діагностиці, корекції та розвитку можливостей. 

Метафоричні асоціативні карти – це один з інструментів розвитку інтуїції, творчих здібностей, відкриття своїх талантів. З їх допомогою ми, дорослі, знову навчаємося, як мислити образами, картинками.

Метафоричні асоціативні карти – це гра, в яку можна безпечно і з повним задоволенням грати зі своїми та чужими дітьми, батьками, партнерами, колегами, друзями, знайомими. Гра, в якій не буде тих, хто програв, всі виграють. Гра, яка допомагає вибудовувати стосунки, допомагає краще дізнатися і зрозуміти себе і тих, хто в ній бере участь.

Переваги метафоричних асоціативних карт

✔МАК інтернаціональні та можуть використовуватися у всіх культурах, у будь-якому віці;
✔Працюючи з асоціативними картами, ми обходимо раціональну частину мислення;
✔МАК допомагає нам реалізувати діалог між внутрішнім і зовнішнім, вивести глибинний матеріал на поверхню;
✔МАК – це трамплін для нашої фантазії, що запускає фразові асоціації, що приводять нас до несподіваних відкриттів;
✔МАК допомагає уберегти захисні бар’єри психіки;
✔МАК створюють людям умови для саморозвитку та самопізнання;
✔МАК створюють безпечну і комфортну обстановку для довірчих відносин у парі або у групі, допомагають “вийти з кола” і “розбити лід” у жалюгідній обстановці;
✔МАК можуть бути використані для інтерпретації слів;
✔МАК можуть використовуватися як заступники на розстановках по Хеллінгеру – при роботі терапевта-клієнта віч-на-віч;
✔Мак допомагають знайти ресурс для вирішення проблеми.

Головне при роботі з метафоричними асоціативними картами – Ваш щирий намір. І тоді Ви побачите наскільки багато карти знають про Вас і Ваш внутрішній світ! 

Якщо Вас зацікавили можливості метафоричних асоціативних карт, Ви можете попрацювати з ними самостійно або звернутися до психолога.

Прокрутити вгору