Панічні атаки

Основні симптоми та способи подолання

Панічні атаки: ознаки

Щоразу все більше людей звертається зі скаргою на панічні атаки, хоч все решта у нормі.

Панічні атака – це несподіваний, незрозумілий, неконтрольований, безпричинний, напад страху, що супроводжується різким погіршенням самопочуття.

Їх відносять до відстрочених психічних феноменів – таких, які проявляються після пережитого стресу і не дають повернутися до нормального життя. Перш за все потрібно зрозуміти, що справжня панічна атака супроводжується кількома, або не менше 4-ох симптомів:

  • ускладнене дихання;
  • запаморочення;
  • тремтіння;
  • хворобливе або прискорене серцебиття;
  • пітливість;
  • задуха;
  • нудота або дискомфорт в шлунку;
  • деперсоналізація (відчуття, що тіло або якась його частина є чужою), чи відчуття нереальності того, що відбувається;
  • оніміння або поколювання голками;
  • почервоніння обличчя або гусяча шкіра; 
  • біль і дискомфорт у грудях;
  • страх смерті;
  • страх зійти з розуму або здійснити безрозсудні дії.

Вважається, що тривожний розлад в цілому більше характерний для жінок, тому що, механізм тривоги для жінок, ще багато століть назад, був більш необхідний для жінок, ніж для чоловіків.

Відповідно, якщо цей механізм складніший, значить, він швидше ламається. На сьогодні, чіткої паралелі про генетичну схильність або інші особливості, немає.

Що ж робити, якщо ви помітили у себе панічну атаку

1. Якщо ви помітили у себе чотири ознаки, потрібно спокійно глибоко подихати в момент, коли панічна атака підступає. Дихати необхідно до заспокоєння панічної атаки або тривожного стану. Глибоке дихання значно зменшує тривогу.

2. Важливо зрозуміти, що панічна атака починається від миттєвого потоку думок. Думка про те, що «я вийду з дому, і раптом почнеться задишка, я можу втратити свідомість, впаду і поруч нікого не буде, тоді я можу померти» викликає паніку. Тому важливо зрозуміти, яка думка запускає тривогу.

3. Важливо розуміти, що ви не божеволієте і це не хвороба. Панічна атака — це захисна реакція організму. Часто вона виникає через тривалі стреси (наприклад, останні 1,5 року). Вона захищає вас же від вас самих (щоб ви не руйнували себе).

4. Я часто прошу перерахувати стреси, які траплялися з клієнтом. Важливо припинити заставляти себе. Наприклад, ми можемо говорити собі: «Я повинен (а) зробити те і те …». Важливо припинити це робити.

5. Панічна атака – це схожий на напад стан інтенсивного страху, страху смерті без зрозумілої підстави. Можна для себе написати ті страхи, які у вас є. Можливо навіть з дитинства. Це значно допомагає послабити напругу спричинену страхом, а точніше думкою про страх.

6. Важливо розуміти, що ще жодна людина не померла від панічної атаки. Зазвичай вона триває 15-20 хв. Сама проходить. І іноді чинити опір їй марно. Іноді важливо просто послабити механізм захисту і розслабитися.

7. Якщо досі вам не стало легше, потрібно звернутися до психотерапевта і психіатра. Психіатр повинен підібрати правильні медикаменти, а психотерапевт допоможе розібратися з тим, що саме призвело до панічної атаки.

8. На початкових етапах я рекомендую почитати більше про те, що таке панічна атака. Знання про те, що ви можете її контролювати і те як вона виникає, дає відчуття безпеки і контролю над ситуацією. У панічної атаки найстрашніше відчуття того, що ви не можете контролювати ситуацію.

Приклад панічної атаки

Ці ознаки розвиваються раптово і зазвичай інтенсивно збільшуються протягом перших 10 хвилин. Тобто людина починає відчувати себе дуже погано, вона тремтить, їй важко дихати, складно встояти на ногах. Їй здається, що вона помирає або ж божеволіє.

Приклад: «Якби не напади, які з’явилися 2 роки тому, то у мене все добре … Це сталося ні з того ні з сього, я їхав в машині і стався напад, я думав, що у мене серцевий напад. У лікарні зробили кардіограму і відправили додому, з серцем все було добре. А напади стали повторюватися. Так, я чув, що це схоже на панічні атаки … Я не вірю, що причина психологічна …

Два роки тому, перед початком першого нападу, я втратив роботу. Моя дружина в цей час була вагітна, десь місяць я перебував у підвішеному стані … Тоді я сильно нервував, природно, адже вся відповідальність на мені. Але я ж впорався? І зараз ми хочемо ще одну дитину, ось тільки напади заважають ..»

Прокрутити вгору