Страхи та фобії

Основні симптоми та способи подолання

Страхи та фобії: симптоми

Почуття страху знайоме кожній людині і не потребує докладного опису. У кожного з нас у житті траплялися моменти, коли ми відчували панічний страх.

Страх — це нормальна реакція нашого емоційного життя, свого роду механізм захисту, покликаний допомогти організму впоратися зі стресовою ситуацією. Науковці встановили, що всі ми відчуваємо страх по-різному, бо страх має різноманітні форми.

Різний страх у батьків і дітей, флегматик пізніше зрозуміє свій страх, ніж холерик, але холерик уже через 2–3 хвилини буде знову спокійний, тоді як флегматику може знадобитися чимало часу для відновлення. Встановлено, що худорляві люди сильніше бояться, ніж огрядні, частіше відчувають страх песимісти, ніж оптимісти.

Фобія – це стійкий необґрунтований страх перед певним об’єктом, ситуацією чи дією. Люди з фобіями, як правило, відчувають дискомфорт навіть лише при думці про той об’єкт чи ситуацію, яка їх лякає.

Сьогодні фобії — досить поширене явище. Люди можуть боятися всього: павуків, висоти, замкнутого простору, смерті і навіть є такий вид фобії як «фобофобія» — боязнь придбати якусь фобію.

Ознаки фобії

Основною ознакою фобії є уникнення ситуації, в якій зазвичай з’являється відчуття страху або паніки. Ці почуття легко впізнаються за такими ознаками:

  • Прискорене серцебиття, 
  • Почуття млявості, заціпеніння, 
  • Спазми в горлі, задуха, 
  • Передчуття непритомності, 
  • Холодний піт, 
  • Блювота або розлад шлунка, 
  • Тіло перестає слухатися, 
  • Почуття того, що сходиш з розуму.

Наявність чотирьох з цих ознак передбачає наявність фобії. 

Незважаючи на серйозні наукові дослідження у цій галузі, деякі фобії досі не піддаються повному логічному поясненню. 

10 НАЙДИВНІШИХ ФОБІЙ У СВІТІ

Імоджіфобія – страх бути неправильно зрозумілим, використовуючи смайлики або стікери.

Гіппопотомонстросескіппедалофобія – острах довгих слів. Напевно, саме ці люди придумали скорочення «спс» і «лю тя».

Декстрофобія – страх предметів, розташованих праворуч від хворого. Якщо до цієї людини маніяк підкрадеться з лівого боку, той, напевно, навіть не помітить.

Омфалофобія – страх перед пупками. Напевно, свій пупок ці люди заклеюють пластиром.

Погонофобія – страх перед бородами. Така людина ніколи не стане хіпстером.

Акрібофобія – нав’язливий страх не зрозуміти сенс прочитаного. Без коментарів.

Пунктумофобія – острах отримати повідомлення з крапкою в кінці. Якщо врахувати, що ставити крапку в кінці речення – це нормально, то бідні люди. Якщо у тебе в оточення є такі, завжди став у кінці речення смайлик.

Селфіфобія – страх поганого селфі. Нам здається, це виключно жіноча фобія.

Ігнорофобія – страх перед тим, що повідомлення переглянули, але не відповіли на нього.

Хайрофобія – страх засміятися у неналежній ситуації (наприклад, на похороні).

Як подолати фобію?

Для подолання вашого страху чи фобії можна розглянути його наче зі сторони. В момент страху можна спробувати уявити окремо кожний напружений м’яз, скуті ноги, задубілі руки, почути стукіт свого серця, відчути хаос в голові. А потім подумки відірвати себе від цього заляканого тіла і рішуче сказати собі: «Страх — це не Я

Можна уявити собі свій страх у формі чогось, що можна легко зруйнувати, знищити або того, що саме здатне зникнути (наприклад, хмарки, яка випаровується). Можуть знайтися сміливці, які скажуть, що найкращий засіб подолати страх — взагалі нічого не боятися. Але вони будуть не праві, тому що відсутність будь-яких хвилювань і тривог — це явна ознака психічного розладу.

Прокрутити вгору