Невротичні проблеми людини - поради психолога

Потреба в схваленні та інші невротичні потреби людини

Чи зустрічали ви коли-небудь людину, яка відчувала патологічну потребу в тому, щоб подобатися іншим? На думку Карен Хорні, така поведінка пов’язана з невротичною потребою в любові і схвалення.

Згідно Хорні, у дітей базова тривога (і, отже, невроз) може привести до цілого ряду наслідків, в тому числі, «… прямому чи непрямому домінуванні, байдужості, дивній поведінці, відсутності поваги до індивідуальних потреб дитини, відсутності реального контролю, приниження ролі стосунків, надмірного захоплення або його відсутності, відсутності тепла в стосунках, необхідності стати на бік одного з батьків, занадто великої відповідальності або її відсутності, надмірного захисту, ізоляції від інших дітей, несправедливості, дискримінації, невиконання обіцянок, ворожої атмосфери і т.д. »(1945).

Виділені нею 10 невротичних потреб можна розподілити за 3-ма основними категоріями:

Потреби, які наближають нас до інших. Ці невротичні потреби змушують людей шукати схвалення і визнання інших; таких людей часто описують як наполегливих або нав’язливих через те, що вони шукають схвалення і любові.

Потреби, які віддаляють нас від інших. Це невротичні потреби породжують ворожість і антисоціальну поведінку. Людей, у яких вони переважають, часто називають холодними, байдужими, відстороненими.

Потреби, які налаштовують нас проти інших. Ці невротичні потреби можуть призвести не тільки до ворожості, але і до бажання керувати іншими людьми. Таких людей часто називають складними, владними і недобрими.

Невротичні потреби

У своїй книзі «Самоаналіз» Хорні виділила 10 невротичних потреб

Невротична потреба в прихильності і схваленні

Вона включає в себе бажання бути коханим, прагнення догодити іншим людям і відповідати їхнім очікуванням. Люди з цим типом потреби надзвичайно чутливі до відмов і критики, а також бояться гніву або ворожого ставлення з боку інших.

Невротична потреба у ведучому партнері

Вона включає в себе необхідність зосередитися на партнері. Люди з цим типом потреби відчувають вкрай сильний страх бути покинутими своїми партнерами. Часто ці люди надають перебільшеного значення любові і вважають, що наявність партнера вирішить всі проблеми в їхньому житті.

Невротична потреба в чітких обмеженнях

Люди з цією потребою воліють залишатися непомітними. Вони невибагливі і звикли задовольнятися малим. Вони не бажають матеріальних речей, часто принижуючи свої власні потреби і недооцінюючи власні таланти та здібності.

Невротична потреба у владі

Ті, у кого переважає ця потреба, прагнуть до влади для свого власного блага. Вони, як правило, захоплюються силою і зневажають слабкість, при будь-якому зручному випадку вони скористаються іншою людиною або почнуть домінувати над нею. Ці люди бояться обмежень, безпорадності і неконтрольованих ситуацій.

Невротична потреба в експлуатуванні інших

Ці люди розглядають інших тільки з точки зору того, чого можна від них отримати. Такі люди пишаються своєю здатністю використовувати інших людей і часто зосереджені на маніпуляції іншими, щоб досягти бажаних цілей, в тому числі влади, грошей або сексу.

Невротична потреба в суспільному визнанні

Особи з потребою в престижі оцінюють і себе, і інших з точки зору суспільного визнання. Матеріальні блага, особистісні характеристики, професійні досягнення та навіть близькі стосунки оцінюються на основі цього параметру. Такі люди часто бояться потрапити в незручну ситуацію або втратити соціальний статус.

Невротична потреба в захопленні собою

Особи з невротичною потребою в захопленні собою – в основному, самозакохані егоїсти, у яких склалося перебільшене уявлення про себе. Вони хочуть, щоб ними захоплювалися, за основу приймаючи саме цю думку, а не те, що вони насправді з себе представляють.

Невротична потреба в честолюбстві

Як вважає Хорні, через базову тривогу люди самі змушують себе досягати все більшого і більшого. Ці люди бояться невдач і відчувають постійну необхідність в звершеннях більшого в порівнянні з іншими, та іноді навіть в порівнянні з власними успіхами.

Невротична потреба в самодостатності і незалежності

Ці люди за менталітетом «одинаки». Вони прагнуть дистанціюватися від інших, щоб уникнути появи прихильності або залежності від інших людей.

Невротична потреба в бездоганності і незаперечності

Такі люди постійно прагнуть до повної непогрішності. Спільною рисою цієї невротичної потреби є пошук власних недоліків для того, щоб швидко їх побороти або приховати

Залишити коментар

Прокрутити вгору